Timitanár Digisuli

LÁTOGATÓK SZÁMA
  • 160 307
Partner

Blaise Pascal
(1623-1662)

1642-44 között, Blaise Pascal készített egy számológépet, hogy megkönnyítse apja munkáját, aki királyi adószedő volt, és sokat kellett számolnia.

A készüléket a kor technikai szintjének megfelelõen órásmesterek által elkészített alkatrészekbõl építette meg. Úgy is mondhatnánk, hogy órák átalakításával és speciális számkerekeket felhasználásával.

A berendezés gyakorlatilag egy speciális fordulatszámláló, amely egy kerék egyszeri körbefordításával a következõ kereket egy állással tovább lépteti. Ez a technikai megoldás – az automatikus átvitelképzés – a gép alapötlete.

A kereken jól látható, hogy az akkoriban használt váltópénzeknek megfelelõ számú osztásokat tartalmaznak, azaz nem tisztán tízes számrendszerben mûködik a berendezés.

Pascal összesen hét példányt készített el belõle. A gép csak az összeadást és a kivonást tudta elvégezni, a szorzást és az osztást nem, így ténylegesen visszalépés volt Schickard készülékéhez képest. Kétségtelen viszont, hogy Pascal kortársai igen nagyra értékelték.

A ma is fellelhetõ példányok még mindig mûködõképesek!

MESEKIRAKÓ

SZENTESKIRAKÓ
PanniWord 2.web
Szentes képekben – régi
FlashMatek