Timitanár Digisuli

LÁTOGATÓK SZÁMA
  • 157 501
Partner

Szabályos sokszögalapú hasáb

A szabályos sokszöglapok elkészítéséhez Transzformációkat fogunk alkalmazni, úgymint forgatás és eltolás.

Szabályos sokszöglapok elkészítésének elve

Ha felveszünk két pontot X tengelyen, és összekötjük őket, az Élek panelen, továbbá pedig, ha ezt a szakasz elforgatjuk Z tengely körül 90 (= 360/4) fokkal, akkor az eredetire merőleges szakaszt kapunk. A teljes kör 360 fokos. Ha egy gondolatbeli kör átmérőjére merőlegest állítunk, akkor a körvonalon kapott négy pont egy szabályos négyszög (= négyzet) négy csúcsa lesz, míg a forgatott átmérők a négyzet átlói.

Hasonlóképpen lehet elkészíteni a szabályos hatszöglapot is, csak akkor 360/6 = 60 fokkal kell forgatnunk Z tengely körül egyszer és 120 fokkal (vagy -60 fokkal) másodjára, hiszen összesen három lapátlónk lesz. A nyolcszög esetében pedig 360/8 = 45 fokkal forgatunk, továbbá 90 és 135 fokkal is. Összesen négy lapátlóval számolunk.

Szabályos hatszög alapú hasáb elkészítése

Csúcsok felvétele

Az Aktív alakzat adatai vezérlőpanelen, a Csúcsok fülre kattintva vegyünk fel két pontot, és ezt kössük össze az Élek fülre kattintva úgy, hogy az 1-2 pontok előtti négyzetet kipipáljuk.

 

Forgatás

Kattintsunk az Eszközök menü / Transzformációk parancsra. A megjelenő panel négyféle transzformációra ad lehetőséget: Tükrözés, Eltolás, Forgatás és Nyújtás (= kicsinyítés, nagyítás). Kattintsunk a Forgatás fülre.

Válasszuk ki a …Z tengely körül parancsot, és állítsuk be a Forgatás szögét 60 fokra, majd kattintsunk a Felvétel gombra.

Ezután állítsuk be a rögzítés módját. Három lehetőség közül lehet választani.

  1. Transzformált alakzat felvétele új alakzatként;
  2. Transzformált alakzat hozzáfűzése az eredeti alakzathoz;
  3. Eredeti alakzat felülírása a transzformált alakzattal.

Válasszuk ki közülük az elsőt, majd kattintsunk a Rögzítés gombra. Ezután ismételjük meg a forgatást, 120 (vagy -60) fokkal is, majd zárjuk be a panelablakot.

Rögzítés módja

Három lehetőség van a transzformált alakzatok megjelenését illetően, s feladata válogatja, hogy épp melyiket célszerű használni. Hasábunk elkészítésén keresztül mindhárom lehetőséget kipróbáljuk.

Transzformált alakzat felvétele új alakzatként Úgy hozza létre az új alakzatot, hogy közben megtartja az eredeti alakzatot is, mintegy megduplázza az eredetit. A csúcsok sorszáma megegyezik az eredeti csúcsszámokkal. Ekkor a kapott két alakzat külön – külön kezelhető. Utólag lehetőség lesz a csúcsok sorszámát összefésülni egy sorszámmá.
Transzformált alakzat hozzáfűzése az eredeti alakzathoz Úgy hozza létre az új alakzatot, hogy megtartja az eredetit is, és közben a csúcsok sorszámát összefésüli egyetlen számsorrá. Ekkor a kapott két alakzat „összeragad” és együtt kezelhetők.
Eredeti alakzat felülírása a transzformált alakzattal Úgy hozza létre a transzformált alakzatot, hogy közben az eredeti alakzatot eltünteti. Olyan hatást kelt, mintha az eredetit helyezné új helyére.

Alakzatok összefésülése

Szerkesztő panelProjekt adatai vezérlőpanelen most 3 alakzat neve szerepel, a három szakaszunké. Jelöljük ki a JOBBEGÉR-GOMB segítségével, majd válasszuk az Eszközök menü /Kijelölt alakzatok összefésülése parancsot, amit a három szakaszt egyrészt egy alakzattá alakítja, másrészt folyamatos sorszámozást is oszt a csúcsoknak. Az eddigi 1-1-1-2-2-2 helyett 1-2-3-4-5-6 sorszámokat kapnak.

Alakzat átnevezése

Majd ismét a Projekt adatai vezérlőpanelen kattintsunk a JOBBEGÉR-GOMB-bal az alakzat jelenlegi (program által adott) nevére, és válasszuk az alakzat átnevezése parancsot. Megjelenő kis panelre írjuk be az alakzat új nevét, legyen: „hatszögalapúhasáb”.

Lapok felvétele

Mivel az a három szakasz, amik a csúcsok kialakítások keletkeztek, a továbbiakban szükségtelenek, az Élek fülre kattintva, jelöljük ki mindhármat és a DELETE billentyűvel töröljük ki őket. Kattintsunk a Lapok fülre és a megmaradó csúcsok száma előtti négyzeteket szabályos sorrendbe összekötve, hozzuk létre az első lapot.

Transzformáció

Válasszuk az Eszközök menü/ Transzformációk parancsát megint és hozzuk létre a másik alaplapot, ezúttal az Eltolás fülre kattintva a Transzormációk panelen.

Válasszuk a …Z tengely mentén lehetőséget, és állítsuk be az Eltolás mértékét 1 –re, amivel fölfelé fogjuk eltolni a hatszöglapot 1 egységgel, majd kattintsunk a felvétel gombra.

Rögzítés módja ezúttal legyen az Eredeti alakzat felülírása a transzformált alakzattal, ami maga után vonja, hogy az eredeti alakzat feltolódik új helyére, ő lesz a fedőlap.

Utána készítsük el a hasáb alaplapját. Jelöljük ki a …Z tengely mentén lehetőséget újra, és az eltolás mértékét pedig (-2) –re. Ez a mostani +1 helyről letolja 2 egységgel a hatszöglapot. Mivel most az eredetit is szeretnénk megtartani és újat is szeretnénk látni, a Felvétel gomb lenyomása után, a Rögzítés módjaTranszformált alakzat hozzáfűzése az eredeti alakzathoz lehetőséget válasszuk ki.

Miután bezárjuk a panelablakot, két hatszöglapot látunk a Modell-ablakban, s mivel összefűztük az eredeti alakzattal, automatikusan 1-6, illetve 7-12 ig sorszámozott csúcsokat kaptunk.

Oldallapok

Az Aktív alakzat adatainál a Lapok fülre kattintva kössük össze a fedőlapot és az alaplapot, úgy hogy kialakuljanak az oldallapok.

A csúcsokat helyes sorrendbe kell összekötni, hogy az élek ne keresztezzék egymást. Ezt segítendő a BALEGÉR folyamatos nyomása közben forgathatjuk az alakzatot, hogy jól lássuk mely csúcsokat kell összekötni.

Élek felvétele

Mivel most a test előállítására helyeztük a hangsúlyt, és a testháló elkészítése nem volt célunk, külön nem vettük fel az éleket. Ugyanakkor esztétikai okokból utólag érdemes élekkel is ellátni egy – egy testet. Hiszen ha van éle, akkor karakteresebb, kontúrosabb ábrát kapunk. Hatszögalapú egyenes hasábunk 12 csúccsal, 8 lappal, és 18 éllel bír. Ez utóbbi egyenkénti felvétele azonban hosszadalmas, és különösen unalmasnak tűnhet, ha egyébként nem azért rögzítjük, hogy felépítsük általa a testet. Felesleges is lenne ezzel bajlódnunk, hiszen van egy lényegesen gyorsabb megoldás.

Az Eszközök menü/Élek felvétele lapok alapján parancs egyetlen kattintással felveszi az összes élt, szó szerint a lapok alapján, ugyanolyan színnel, amivel alapjainkat színeztük.

     

MESEKIRAKÓ

SZENTESKIRAKÓ
PanniWord 2.web
Szentes képekben – régi
FlashMatek