Timitanár Digisuli

LÁTOGATÓK SZÁMA
  • 164 728
Partner

Rombikuboktaéder építése

A rombikuboktaéder 24 lapjából 18 négyzet és 8 szabályos háromszög. 24 csúcsa és 48 éle van.

Ha minden X, Y és Z értékünk 1 illetve -1 lenne, alakzatunk torz lenne. Emiatt el kell tolnunk némiképpen, kérdés az, hogy mi alapján és meddig? Mivel szabályos négyzeteket és szabályos háromszögeket szeretnénk létrehozni, ráadásul a két síkidom minden éle egyenlő hosszú, pitagorasz tételéhez kell fordulnunk. Vegyük észre az egységnyi hosszú befogóval bíró, derékszögű háromszögeket, ahol az átfogókat, így pedig valójában a poliéderünk élhosszúságát könnyen kiszámíthatjuk.

Mivel a poliéder éleit 1,41 –re szeretnénk állítani, így az alapnégyzet csúcsainak koordinátái eszerint módosulnak: A (1; 1; 2,41), B (-1; 1 ; 2,41), C (-1;-1; 2,41), D (1; -1; 2,41).

Ezt a négyzetet fogjuk forgatni a tengelyek körül, majd pedig a csúcsokat összekötve kialakítjuk a félszabályos poliédert

Csúcsok felvétele

Az Aktív alakzat adatai vezérlőpanelen, a Csúcsok panelen rögzítsük az első négyzet négy csúcsát, majd a Lapok fülre kattintva kössük össze a csúcsokat, és alkossuk meg a kiindulási alapként szolgáló négyzetlapot.

A többi négyzet csúcsát nem itt fogjuk rögzíteni, hanem akárcsak az előző esetben, most is transzformációkkal rögzítjük valamennyit, majd legvégül a kapott csúcsokat összefésüljük egy alakzattá.

 

Csúcsok felvétele forgatással

Kattintsuk az Eszközök menü / Transzformációk parancsra, nyissuk meg a Traszformációk panelt, majd válasszuk a Forgatás lehetőséget, majd végezzük el az előírt forgatásokat:

Forgatás (utána FELVÉTEL gomb) Rögzítés módja (utána RÖGZÍTÉS gomb)
…X tengely körül (fok) 90 fokkal Transzformált alakzat felvétele új alakzatként
…X tengely körül (fok) 180 fokkal Transzformált alakzat felvétele új alakzatként
…X tengely körül (fok) 270 fokkal Transzformált alakzat felvétele új alakzatként
…Y tengely körül (fok) 90 fokkal Transzformált alakzat felvétele új alakzatként
…Y tengely körül (fok) 270 fokkal Transzformált alakzat felvétele új alakzatként

 

Csúcsok felvétele

A Projekt adatai vezérlőpanelen, az Alakzat panelen jelöljük ki a hat négyzetet és az Eszközök menü/ Kijelölt alakzatok összefésülése paranccsal fűzzük egymásba őket, hogy egy alakzat legyen, és a csúcsok egy sorszám szerint haladjanak 1-től 24-ig.

A forgatás lépései

Lapok rögzítése

A kapott csúcsokat kössük össze úgy, hogy szabályos négyszögek és háromszögek keletkezzenek. Kattintsunk az Aktív alakzat adatai vezérlőpanelen Lapok fülre és alakítsuk ki a többi lapot is.

Élek felvétele

Kattintsunk végül az Eszközök menü / Élek felvétele lapok alapján parancsra, és rögzítsük az éleket is.

Alakzat átnevezése

Majd ugyanitt JOBBEGÉR-GOMB / Alakzat átnevezése paranccsal adjunk nevet az alakzatnak, legyen „rombikuboktaéder”.

MESEKIRAKÓ

SZENTESKIRAKÓ
PanniWord 2.web
Szentes képekben – régi
FlashMatek