Timitanár Digisuli

LÁTOGATÓK SZÁMA
  • 160 301
Partner

Ikozaéder építése

Az ikozaédert 20 szabályos háromszögből építjük fel, 20 oldala, 12 csúcsa és 30 éle van. Kiindulási alapunk három egymásra kölcsönösen merőleges aranytéglalap. A téglalapok csúcsai, az ikozaéder csúcsai is.

Csúcsok felvétele konstansokkal

Mivel a csúcsok koordinátái ezúttal nem csak egész számok, hanem az 1,618034 értékű „tau” is, eléggé hosszadalmas és fárasztó lenne számokkal rögzíteni a csúcsokat. Ezt elkerülendő, egyszerűsíthetjük munkánkat konstansokkal. A konstans lényege abban áll, hogy egy betűhöz hozzárendelünk egy számot, és a csúcsok felvételénél ezt a betűt adjuk meg, értéke pedig a betűhöz rendelt szám lesz. Ha pl. A = 1; B = 0; C = 1,618034 akkor egy csúcs koordinátáját megadhatjuk pl. [A C B] –vel, ahelyett, hogy [1 0 1,618034] –at írnánk. Így egyszerűbb és lényegesen áttekinthetőbb lesz munkánk.

Konstansok rögzítése

Kattintsunk a Projekt adatai vezérlőpanelen a Konstansok fülre. Tegyük aktívvá a panel első sorát ENTER lenyomásával, és válasszunk egy Betűjelet, legyen az A betű. Ehhez rendeljük hozzá a Konstansértéket, az 1-et, majd nyomjuk le megint az ENTER-t. ismételjük a műveletet még kétszer. Legyen B = 0, és C = 1,618034.

Csúcsok és élek rögzítése

Az imént definiált konstansokkal rögzítsük az aranytéglalapok csúcsát az Aktív alakzat adatai vezérlőpanelen. Mivel most igen sok csúcspontot kell rögzítenünk, érdemes egy – egy téglalap csúcsait összekötni mielőtt tovább haladnánk.

Az első négy csúcs felvétele után lapozzunk az Élek panelre és kössük össze a pontokat, majd folytassuk a csúcsok felvételét. A következő négy csúcs felvétele után, ismét kössük is össze a pontokat, majd vegyük fel az utolsó négy csúcs koordinátáját is.

 

Lapok felvétele

Kattintsunk a Lapok fülre és töltsük fel a téglalapokat. Bár megjegyezzük, hogy ennek a lépésnek az ikozaéder szempontjából semmi jelentősége sincs, hiszen a csúcspontok már megvannak, lehetne építeni az ikozaédert. Ugyanakkor viszont esztétikusabb a végeredmény, ha a téglalapok is színesek.

 

Fóliák

Mivel munkánk végeztével ezekre a téglalapokra egyáltalán nem lesz szükségünk, így érdemes fóliára rakni, hogy utóbb ki tudjuk kapcsolni az éleit és a lapjait. Kattintsunk a Fóliák fülre és rögzítsünk három fóliát.

fólia száma fólia neve ezek az elemek kerülnek rá
1. számú fólia aranytéglalap téglalapok csúcsai, élei és lapjai
2. számú fólia ikozaéderélek ikozaéder élei
3. számú fólia ikozaéderlapok ikozaéder lapjai

 

Kattintsunk a Csúcsok, Élek és Lapok panelen is JOBBEGÉR-GOMB-bal és válasszuk az Összes kijelölése parancsot, majd pedig a Fólia módosítása /Kijelölt csúcsok ill. élek ill. lapok fóliaszámának módosítása parancs választásával módosítsuk a fóliaszámot 1-re, azaz aranytéglalapra.

Ikozaéder lapjainak felvétele

Kössük össze az aranytéglalap megfelelő csúcsait a Lapok panelen, és állítsuk be valamennyi új lapnak a 3. számú fóliát.

Élek felvétele lapok alapján

Az Eszközös menü/ Élek felvétele lapok alapján parancsát választva az ikozaéder élei is rögzítésre kerülnek. Ezután helyezzük ezeket a 2. számú fóliára.

Alakzat átnevezése

Projekt adatai vezérlőpanelen az Alakzat fülre kattintva nevezzük át az alakzatot, legyen a neve: „ikozaéder”.

 

MESEKIRAKÓ

SZENTESKIRAKÓ
PanniWord 2.web
Szentes képekben – régi
FlashMatek